Кухня – найскладніше місце для будь-якої господині, тому що підтримка всього, що там знаходиться в ідеально чистому стані – справа не з легких. Емальований посуд і начиння (каструлі, миски, сотейники та ковшики), напевно, найпоширеніший вид кухонного начиння.
Причиною цьому стали чудові властивості в експлуатації, хімічна стійкість, гігієнічність і довговічність. Емаль з часом може псуватися, а також набувати замість білого жовтий відтінок. Але якщо правильно за нею доглядати щодня, то емальований посуд прослужить дуже довго і виглядати буде, як ніби тільки що з полиці магазину.
Правила догляду за кухонним начинням з емальованим покриттям
Купивши посуд з емаллю (сотейники, каструлі, сковороди та ін.), спочатку слід провести загартовування його поверхні. У нову емальовану каструлю наливається підсолена вода до країв (на 1 літр води – 5 ст.л. кухонної солі), на плиті доводиться до кипіння і потім вода повинна охолонути в каструлі. Мити посуд, покритий емаллю, слід в гарячій, краще кип’яченій воді, – тоді посуд відмивається легко і без зусиль. Якщо в воду додати кілька чайних ложок гірчиці або соди і поставити брудну каструлю на вогонь або дати настоятися 2-3 години, забруднення відстануть, емаль залишиться білосніжною. Ніколи не використовуйте при митті емальованого посуду гострі металеві предмети: не можна шкребти нагар за допомогою ножа, терти дно металевими йоржиками. Також не можна використовувати пісок для відтирання забруднень і соду, нерозведену в воді.
Маленькі хитрощі як відмити емаль в різних ситуаціях
Якщо в каструлі з дном, покритим емаллю підгоріло молоко, його можна очистити за допомогою ватної серветки і кавової гущі.
- Іржу на дні емальованої посуду легко видалити ватними серветками, змоченими в оцті.
- Для того щоб відбілити каструлю, яка давно використовується від нальоту, можна застосувати «Персоль». У гарячу воду в каструлі покладіть таблетку або чайну ложку засобу і кип’ятіть протягом години, після чого добре промийте посуд.
- Закопчену поверхню емальованого посуду відчистити можна за допомогою крупної кам’яної солі. Міцний соляний розчин заливається в каструлю і м’якою ганчіркою протирається поверхня.
- Ще один спосіб як позбутися від потемнілих плям всередині емальованого начиння – використовувати сік кислих фруктів (лимон, яблука, груші). Господині раніше зрізали з кислих яблук шкірку і кип’ятили в каструлі.
- Сірий наліт всередині каструлі з емальованим дном прибере губка і кухонна сіль.
Як попередити старіння емальованого посуду
Наступні поради допоможуть уникнути псування емалі і зберегти її білизну довше. Для профілактики коричневого нальоту, використовуйте соду, яку додавайте при кожному митті. Ніколи не ставте на вогонь порожню каструлю з емальованому поверхнею. Щоб уберегти емаль і запобігти її тріщинам і сколам, не допускайте перепадів температур – в гарячу каструлю не наливайте холодну воду і навпаки. В емальованих сотейниках і каструлях краще не готувати каші з різних круп, так як часто вони пригоряють знизу. Кип’ятити молоко в емальованих сотейниках теж не варто, якщо ви турбуєтеся про те, щоб начиння довго зберігало свою новизну. Для молочних каш краще використовувати посуд з нержавіючої сталі.
Якщо трапилося так, що в каструлі з емальованим дном їжа все ж пригоріла, слідуйте такій пораді. Налийте в пригорілу каструлю солоної води і залиште на ніч. Вранці закип’ятіть розчин, і каструля віддасть весь темний наліт. Якщо гару багато, шкребти його не можна, особливо предметами і йоржиками з металу. В крайньому випадку, можна скористатися капроновим йоржиком або прибрати прилиплі клаптики їжі дерев’яною лопаткою після того, як все відмокне. Посуд, де емаль надщерблена для приготування їжі стає непридатною. У такому начинні можна зберігати сипкі або інші сухі продукти на кухні.
Наш менеджер зв'яжеться з Вами найближчим часом!