м. Київ, вул. Вишгородська, 45

Цілодобово, без вихідних

Кухня – найскладніше місце для будь-якої господині, тому що підтримка всього, що там знаходиться в ідеально чистому стані – справа не з легких. Емальований посуд і начиння (каструлі, миски, сотейники та ковшики), напевно, найпоширеніший вид кухонного начиння.

Причиною цьому стали чудові властивості в експлуатації, хімічна стійкість, гігієнічність і довговічність. Емаль з часом може псуватися, а також набувати замість білого жовтий відтінок. Але якщо правильно за нею доглядати щодня, то емальований посуд прослужить дуже довго і виглядати буде, як ніби тільки що з полиці магазину.

Правила догляду за кухонним начинням з емальованим покриттям

emal
Купивши посуд з емаллю (сотейники, каструлі, сковороди та ін.), спочатку слід провести загартовування його поверхні. У нову емальовану каструлю наливається підсолена вода до країв (на 1 літр води – 5 ст.л. кухонної солі), на плиті доводиться до кипіння і потім вода повинна охолонути в каструлі. Мити посуд, покритий емаллю, слід в гарячій, краще кип’яченій воді, – тоді посуд відмивається легко і без зусиль. Якщо в воду додати кілька чайних ложок гірчиці або соди і поставити брудну каструлю на вогонь або дати настоятися 2-3 години, забруднення відстануть, емаль залишиться білосніжною. Ніколи не використовуйте при митті емальованого посуду гострі металеві предмети: не можна шкребти нагар за допомогою ножа, терти дно металевими йоржиками. Також не можна використовувати пісок для відтирання забруднень і соду, нерозведену в воді.

Маленькі хитрощі як відмити емаль в різних ситуаціях

Якщо в каструлі з дном, покритим емаллю підгоріло молоко, його можна очистити за допомогою ватної серветки і кавової гущі.

jemalirovannaja-kastrjulja-primenenie 1

Як попередити старіння емальованого посуду

Наступні поради допоможуть уникнути псування емалі і зберегти її білизну довше. Для профілактики коричневого нальоту, використовуйте соду, яку додавайте при кожному митті. Ніколи не ставте на вогонь порожню каструлю з емальованому поверхнею. Щоб уберегти емаль і запобігти її тріщинам і сколам, не допускайте перепадів температур – в гарячу каструлю не наливайте холодну воду і навпаки. В емальованих сотейниках і каструлях краще не готувати каші з різних круп, так як часто вони пригоряють знизу. Кип’ятити молоко в емальованих сотейниках теж не варто, якщо ви турбуєтеся про те, щоб начиння довго зберігало свою новизну. Для молочних каш краще використовувати посуд з нержавіючої сталі.

Якщо трапилося так, що в каструлі з емальованим дном їжа все ж пригоріла, слідуйте такій пораді. Налийте в пригорілу каструлю солоної води і залиште на ніч. Вранці закип’ятіть розчин, і каструля віддасть весь темний наліт. Якщо гару багато, шкребти його не можна, особливо предметами і йоржиками з металу. В крайньому випадку, можна скористатися капроновим йоржиком або прибрати прилиплі клаптики їжі дерев’яною лопаткою після того, як все відмокне. Посуд, де емаль надщерблена для приготування їжі стає непридатною. У такому начинні можна зберігати сипкі або інші сухі продукти на кухні.

Хочете отримати консультацію або замовити послугу?

    Наш менеджер зв'яжеться з Вами найближчим часом!